1993

Det första Ronald McDonald-huset

Det första Ronald McDonald Huset byggdes 1993 av svenska McDonald’s grundare Paul Lederhausen och hans fru Iréne. Huset byggdes som en konsekvens av att deras dotter gått bort i en allvarlig sjukdom och de fick uppleva hur svårt det var att hålla ihop familjen under tiden för hennes sjukdom med alla sjukhusbesök.

Det finns idag fem Ronald McDonald Hus runt om i Sverige i Huddinge, Linköping, Lund, Göteborg och Uppsala. Varje år bor närmare 4 000 familjer på Husen och sedan starten 1993 har det bott 200 000 familjemedlemmar totalt

ronaldmcdonaldhus.se

ETT HEM HEMIFRÅN

Trygghet
nära sjukhuset

Barn som är allvarligt sjuka och behöver specialistvård måste behandlas på universitetssjukhus, och dessa ligger ofta långt hemifrån. Att behöva kämpa mot sjukdomen på ett sjukhus långt hemifrån är tufft. Ofta är det inget alternativ att ha hela familjen boende på hotell under långa perioder, och ofta är det en ännu sämre lösning att splittra familjen när man behöver varandra som mest.

Därför finns Ronald McDonald Hus, ett hem hemifrån. Husen är belägna nära specialistsjukhusen, och här kan hela familjen bo och leva tillsammans i en trygg hemmamiljö under behandlingstiden.

Bidra till fonden

Bidra med valfri summa till McDonalds Barnfond genom att Swisha 900 70 22 eller gör en överföring till Bankgiro 900-7022.

Hjälpande Handen 2021

2021 tilldelades Patrik Hjelte diplomet ”Hjälpande Handen” för ett otroligt engagemang och driv i arbetet för såväl Barnfonden som Husen.